Kennismaking en intakegesprek
U krijgt een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek, meestal intakegesprek genoemd. In dit intakegesprek wordt door ons allebei ingeschat of u aan het goede adres bent en of dze vorm van psychologische hulp, psychotherapie, voor u geschikt is, ook of uw vraag en mijn aanbod past. Als dat het geval is volgen meestal nog een of twee gesprekken om uw problematiek te verhelderen en tot een behandelplan te komen. Ik zal vragen stellen over uw hulpvraag, de klachten, huidige situatie, werk, uw relaties. Van belang is ook uw voorgeschiedenis. Wat hebt u zoal meegemaakt, hoe is uw leven tot nu toe verlopen. Wat ervaart u als positief en wat als negatief?
Het kan zijn dat aan u gevraagd zal worden om een of meer vragenlijsten in te vullen, om klachten en problemen zo nodig te verduidelijken. Van belang is ook wat tot nu toe is geprobeerd om de problemen op te lossen en wat nu de wens naar hulp is.
Advies voor therapie
In een adviesgesprek zal ik de voorlopige diagnose en de mogelijkheden voor behandeling met u bespreken, eventueel zou een gerichte onderbouwde verwijzing naar een collega ook tot de mogelijkheden kunnen behoren. Wanneer wij samen doorgaan wordt een behandelvoorstel samen vastgelegd.
Duur van een therapie
De vermoedelijke duur van de therapie wordt ingeschat. In de loop van de therapie kan blijken dat het nodig is om langer door te gaan. Het kan ook zijn dat de therapie korter duurt dan verwacht. De duur van therapie varieert over het algemeen van enkele maanden tot een jaar of twee.
Therapie beëindigen
Over het algemeen besluiten cliënt en behandelaar samen in overleg wanneer de therapie stopt. Het kan zijn dat u de behandeling wilt beëindigen, maar dat ik daar anders over denk en dat wij dat vervolgens bespreken.
Als cliënt staat het u vrij op elk gewenst moment de therapie te beëindigen.